Bort med brickorna på Hembergsskolan

I Hembergsskolans restaurangkök har eleverna kunnat använda en bricka som de lägger tallrik, glas och bestick på. Under en testperiod kommer nu brickorna att plockas bort för att minska matsvinnet. Som en bonus kommer det gå åt mindre el, vatten och diskmaskinsmedel då ungefär 250 brickor har diskats efter varje lunch.

- Jag var på en hållbarhetsföreläsning där andra kommuner berättade att de har tagit bort sina brickor i matsalen. Det gav inspiration till hur vi på ett relativt enkelt sätt kan förbättra vårt hållbarhetsarbete, berättar Moa-Lill Bergqvist som är arbetsledare i köket på Hembergsskolan och fortsätter: 

- Det senaste årets kostnadsökningar i samhället påverkar i allra högsta grad vår verksamhet inom Måltidsservice i kommunen. Livsmedelspriserna har stigit och då får minskat matsvinn och användning av till exempel mindre diskmedel stor betydelse för oss att hålla budget och fortsätta att ge samma kvalitet på maten som vi brukar. 

I filmklippet berättar kocken Davina Lidqvist om hur det har gått den första dagen efter att de tog bort brickorna från matsalen. 

Uppdaterad den 28 november 2023