Till innehållet

Lämnade Umeå för äventyret i Vilhelmina

Emma Rastbäck är en av Vilhelminas senaste medborgare. Efter att ha tagit examen i våras var hon redo för ett nytt äventyr – och det äventyret lever hon just nu i Vilhelmina.

Emma Rastbäck jobbar sedan november 2023 som beredskapssamordnare på Vilhelmina kommun och hade innan dess ingen erfarenhet av Västerbottens inland.

- Jag hade bara varit till Kebnekaise och vandrat, samt varit en tur till Norge. Och med det så har jag öppnat upp mig för möjligheten att utforska den svenska naturen, vilket jag inte gjort tidigare. Och så dök den här annonsen upp, där två bra saker fanns kombinerade – jobb och natur. Så jag tänkte att jag söker och så ser vi, berättar hon.

Storslagen natur var hon redo för. Det som däremot förvånade henne var människorna och mentaliteten i Vilhelmina.
- Jag var så otroligt förvånad över att alla var så omhändertagande och trevliga och redan från början bjöd med mig på, till exempel syjunta, bokcirkel och träningspass. Det känns som att det är högt i tak här, och dessutom väldigt familjärt.

Trots att hon bott större delen av livet i städer större än Vilhelmina upplever hon att hon hittar det hon behöver inom kommunen.

 

Alla är så omhändertagande och redan från början blev jag medbjuden på saker.

Emma Rastbäck

- Det jag vill ha utav en bostadsplats är att det är nära till det jag behöver, och det har jag ju nu mer än någonsin. Där jag bor är det ett stenkast både till arbetsplatsen och till affärer, gymmet är 10 minuter bort och naturen är runt hörnet. Det är lätt och enkelt, och vill jag åka till en större stad så finns det bara 2,5 timmar bort.

För Emma var det ingen komplicerad process att flytta till Vilhelmina, och hon tycker att fler ska ta beslutet att flytta till inlandet.
- Det var superenkelt att flytta hit, min nya chef förmedlade kontakt till det kommunala bostadsbolaget, och det finns just nu också ett koncept där du som ny kommunanställd som kommer från annan ort kan bo gratis i före detta elevhemmet i tre månader. Men jag var beredd på att stanna kvar här längre tid så jag hittade lägenhet hos en privat hyresvärd, berättar hon.