Studera på distans

Att bli lärare måste inte innebära flytt. Hannele Bång tog två beslut bara något år efter studenten – att bli lärare, och att bo kvar på orten. ”Vi lever i ett digitaliserat samhälle, och det skapar fler möjligheter”, säger hon.

Hannele Bång möter upp på Vilhelmina Lärcentrum, hennes arbetsplats som också blev vägen till yrkesvalet. Det var nämligen här som hon bestämde sig för att börja utbilda sig till lärare.
- Jag började vikariera för två år sedan, och insåg hur roligt det är att vara lärare och kunna följa elevernas utveckling, berättar hon.

Trots att valet kan tyckas naturligt då Hannele tillhör en lärarfamilj har hon alltid sagt att läraryrket inte var något för henne. Men efter att ha arbetat med SFI-undervisning kom hon på andra tankar, och tjänsten som hon kombinerade med marknadsföring för Lärcentrums räkning ledde till två valmöjligheter.
- Det stod mellan att bli lärare eller att bli kommunikatör för att jobba mer med marknadsföring. Men då höjdes rösterna i fikarummet från mina kollegor, säger Hannele och skrattar.

Här hittar du lärarutbildningar

Sedan hon började studera har hon gått ner i tid, men kombinerar fortfarande studier mer jobb. Hannele är nu inne på sin andra termin med distansstudier mot Högskolan i Falun, och att arbeta till stor del över datorn kräver sin disciplin, men ger också en stor frihet.
- Dels ville jag kunna bo kvar här, och samtidigt vill jag ha möjligheten att kunna plugga var som helst. Jag har en klasskompis som rest till Spanien, Brasilien och överallt, och det har ändå funkat. Och för min del innebär det att jag kan plugga här på Lärcentrum, hemma eller i fjällstugan.

Klasskompisarna träffar hon endast en till två gånger per termin i Falun, men trots det blir det inte helt ensamma studier.
- Vi kopplar upp oss på Connect, där vi kan ha videosamtal med diskussioner och följa seminarier. Vi lever i ett digitalt samhälle, och det underlättar verkligen när man vill plugga på distans.

Som gymnasielärare kommer ämnet svenska passa som handen i handsken då det alltid legat nära hjärtat, och tillsammans med historia som andraämne, som hon väljer under nästa termin, utgör det en bra kombination.
- Det känns väldigt positivt att bli lärare här, och det behövs ju verkligen behöriga lärare här. Blir man gymnasielärare är jag också behörig för att vara grundskolelärare, berättar hon.

Läs mer om hur vi jobbar med arbetsmiljön på skolor

Läs mer om att vara lärare i Vilhelmina

Uppdaterad den 29 november 2022

Vi söker lärare

I framkant med arbetsmiljö

Kontakta skolverksamheten

Skolchef:
Christer Staaf
christer.staaf(at)vilhelmina.se
0940-142 76