Om dammen brister

Ett dammhaveri betyder att en damm har brustit och att vatten strömmar ut okontrollerat. Stora mängder vatten kan leda till omfattande översvämningar och stora skador på infrastrukturen.

Risken för dammhaveri bedöms vara ytterst liten, men om det osannolika ändå skulle ske så orsakar ett dammhaveri översvämningar~och skador på bland annat byggnader, vägar, el- och teleledningar. Om vattenverk översvämmas kan dricksvattnet bli förorenat.

Om en damm har brustit kommer Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, (länk) att sändas via radio och TV. Om du får reda på att ett dammhaveri skett nära dig ska du följa rapporteringen om händelserna i Sveriges Radio P4 eller på SVT. Du kan också få information på Krisinformation.se som förmedlar myndigheters information vid större händelser. Om ett dammhaveri skulle uppstå kan du få information om händelsen genom att ringa SOS Alarms informationsnummer 113 13.
Förbered dig genom att ta del av kommunens eller länsstyrelsens information om dammhaveri.

Vid en utrymning
Vid ett dammhaveri kan du behöva utrymma. Lyssna på rapporteringen om händelserna i Sveriges Radio P4 och se till att du snabbt kan ge dig iväg. Följ kommunens, räddningstjänstens och polisens anvisningar. Om du kan, ordna din egen transport och hjälp andra. Har du av någon anledning svårt att utrymma på egen hand så kan du få hjälp av kommunen. När du har utrymt, registrera dig vid kommunens mottagningsplats eller hos polisen där du befinner dig.

Om ditt område ska utrymmas, packa ner och ta med dig följande saker:

  • liggunderlag
  • sovsäck
  • kontanter
  • värdehandlingar
  • medicin
  • hygienartiklar


Läs DinSäkerhets checklista inför utrymning


Länk till frågor och svar om dammhaveri hos Krisinformation.se: https://www.krisinformation.se/faqer/dammhaveri


Här kan du se hur ditt område påverkas.

Bocka i nedanstående lager för visning vattenutbredning vid dammbrott.
Dra kartan och zooma in det område som du vill titta på med hjälp av symbolen + för förstoringsglaset.

Uppdaterad den 28 maj 2018

Kontakta räddningstjänsten

Räddningschef
Magnus Holmberg
magnus.holmberg@vilhelmina.se
0940-142 85

Räddningschef i beredskap
0940-146 05