Information om coronaviruset - Covid-19

I Västerbottens län och i många andra delar av Sverige råder allmän smittspridning av viruset Covid-19. Vilhelmina kommun håller sig uppdaterad av händelseutvecklingen och samarbetar med Region Västerbotten, Länsstyrelsen och andra ansvariga myndigheter.

Vilhelmina kommuns verksamheter är öppna om inget annat meddelas. Se våra åtgärder i dragspelssmenyn längre ner på sidan.

Allmän smittspridning i Västerbotten

Allmän smittspridning råder i hela Västerbotten. Det innebär att du riskerar att utsättas för smitta oavsett var du befinner dig i länet. Läs om det aktuella läget i Västerbotten här

Skärpta råd i Västerbottens län!

Spridningen av covid-19 ökar i hela länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. Därför inför Region Västerbotten skärpta allmänna råd för alla som bor eller vistas i Västerbottens län. Råden som tidigare gällde till den 8 december har nu förlängts till den 13 december men kan komma att förlängas ytterligare beroende på smittans utveckling i regionen. 

 • Undvik att träffa andra
  Du ska helst inte träffa andra än de som bor i ditt hushåll. Bor du ensam så kan du välja ut ett fåtal personer du vill umgås med. 
 • Res inte
  Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa så gör det på ett säkert sätt, håll avstånd till dina medresenärer och träffa så få nya personer som möjligt. 
 • Besök inte allmänna platser
  Undvik platser där människor samlas som badhus, gym, bibliotek osv. Rådet gäller ej matvarubutiker och apotek. 
 • Gå inte på evenemang eller aktiviteter
  Delta inte på möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher, tävlingar eller andra aktiviteter. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Rådet gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. 

 

Tillsammans kan vi bromsa smittan!

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen:

Samma allmänna råd gäller alla, även personer över 70 år och i riskgrupper

De särskilda rekommendationer som gällde personer som är 70 år och äldre i våras hävdes den 22 oktober. Nu gäller samma allmänna råd för alla svenskar oavsett ålder och om man befinner sig i riskgrupp eller inte. Folkhälsomyndigheten påminner dock att ens ålder är den främsta riskfaktorn för att drabbas svårt av covid-19.  

Man kan be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden. eHälsomyndigheten har information om vad som gäller för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek åt någon annan.

Riskgrupper

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Socialstyrelsen beskriver andra grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdomsförlopp när de blir sjuka i covid-19.

Riskgrupper beskrivs på Krisinformations webbplats

Var källkritisk

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.

Att tänka på när du bedömer information på Myndigheten för samhällskydd och beredskaps webbplats

Uppdaterad den 1 december 2020

Kontakta kommunen

Telefon:
0940 - 140 00 (växel)

Telefontider:
08.00-16.00

Besökstider:
08.00-16.00

Klämdagar samt dag före helgdag 08.00 - 12.00

Julöppettider, se annonsering.

Besöksadress:
Torget 6
912 81 Vilhelmina