Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Kompostering print

Thu 8. Sep 11 14:18


20101211_130815_0.png
Vad är kompostering?
Med kompostering menas en biologisk nedbrytningsprocess av organiskt material. När man komposterar blir jorden oftast mycket näringsrik och sköter man bara sin kompost väl, blir det vare sig lukt eller flugor.
Varför kompostera?
Ungefär hälften av ditt hushållsavfallet är komposterbart och det mesta kan du ta hand om själv. Genom att kompostera sitt köksavfall kan mull- och näringsämnena föras tillbaka dit de kommer ifrån – trädgårdslandet eller bondens åker. Det blir också mindre sopor som ska hämtas och transporterna minskar. Även i flerbostadshus kan man finna gemensamma lösningar för kompostering.
Vilken sorts kompostbehållare ska jag använda?
För kompostering av matavfall krävs en väl försluten behållare, som stänger råttor och fåglar ute och den goda komposteringsvärmen inne. För att påskynda komposteringsprocessen och fungera året runt, bör den också vara isolerad. Inga hål och springor i kompostbehållaren får vara större än 7 mm. Du kan antingen köpa en färdig behållare eller tillverka en själv. Tänk på att skaffa en kompost av lämplig storlek. För ett normalhushåll är det lagom med en behållare på 200-250 liter eller större. För trädgårdsavfall går det bra med en enklare behållare som inte behöver vara isolerad och tät.

Kompostbehållaren bör ligga i skugga största delen av dagen och placeras så att det inte uppstår olägenhet för omgivningen. Behållare för matavfall bör dessutom placeras så att den är lätt att nå även mörka höstkvällar eller när snön ligger djup.
Hur sköter jag min kompost?
För att komposteringen ska fungera bra är det viktigt att komposten varken blir för blöt eller för torr. Blanda en del strömaterial, t ex torv, torra löv eller annat kolrikt material, till tre delar matavfall. Vanligt hushållspapper går också bra att blanda i. När komposten känns som en urkramad trasa är den lagom fuktig. Det är också viktigt att röra om i komposten då och då, så att den får luft och inte blir för kompakt.

Om komposten fryser, kan du lägga i flaskor med varmt vatten för att tina upp den. En kompost som frusit på vintern kommer igång igen på våren, när solens strålar värmer. Därför kan du fortsätta fylla på med matavfall även på vintern.

På biblioteket finns litteratur om hur du bygger din egen kompost och utförliga råd om hur du sköter den.
Anmälan om kompostering
För att förebygga och undvika olägenheter måste miljö- och byggnadsnämnden ha kännedom om var och hur kompostering av matavfall sker. En särskild blankett för detta finns i vårt blankettarkiv.

Trädgårdsavfall får komposteras på den egna fastigheten utan anmälan eller tillstånd. Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall och annat främmande material utanför sin egen tomtgräns.
Vad är komposterbart?

Hushållsavfall
-Råa och tillagade rester av kött, fisk, grönsaker, frukt, säd och mjölkprodukter
-Ägg och äggskal
-Bröd, kex, kakor och bullar
-Kaffesump, kaffe- och tefilter
-Hushållspapper, ofärgade servetter och pappersnäsdukar
- Vissna blommor, krukväxter och jord från omplanteringar och liknande

Trädgårdsavfall
-Grenar, kvistar, löv, barr, gräsklipp i små mängder m m.
Hyr gärna en kompostkvarn för att mala ner grövre grenar.
Kan kommunen kompostera åt mig?
Om du inte vill eller har möjlighet att själv kompostera ditt trädgårdsavfall kan du lämna det på närmaste återvinningscentral för kompostering.

Kompostera inte:
- blöjor, bindor, plåster och kompresser
- cigarettfimpar och tobaksaska
- träkol och aska
- kattsand
- kalk
- sjuka växtdelar
- plast, metall och glas
- tyg
- dammsugarpåsar
- batterier
- rengöringsmedel, färg  och andra kemikalier
- annat avfall som inte härstammar från växt- eller djurriket

Vanligt sunt förnuft avgör vad som passar i komposten!


20060502_113233_2.jpg
Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601