Vilhelmina kommun

Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden.
Telefon: 0940-140 00 Fax: 0940-146 00 E-post: info@vilhelmina.se
http://vilhelmina.se

Var vaksam vid dörrknackning

Vilhelmina kommun vill uppmärksamma flera fall av dörrknackare som utger sig för att vara hantverkare, som vill måla om lägenheten eller byta element för en summa pengar.

Dörrknackarna utger sig som anställda hos VIBO eller Vilhelmina kommun, något som kanske inte stämmer. Detta har hänt hos flera kommuninvånare, främst hos äldre och däribland de som har vårdinsatser men fortfarande bor hemma.
- Vi har blivit uppmärksammade på flera fall där det här har inträffat.  En del av händelserna har anmälts till polisen i samråd med brukaren eller brukarens anhöriga, säger Gunilla Westermark, vård- och omsorgschef på Vilhelmina kommun.
Kommunen vill med tanke på dessa händelser uppmärksamma att inte släppa in okända människor.
- Vi vill uppmärksamma folk att vara försiktiga, samtidigt som vi inte vill orsaka rädsla och otrygghet i hemmet. Men det här är ett väldigt viktigt problem att belysa, säger Gunilla Westergren.

Tänk på följande om någon okänd knackar på:

  • Har myndighet eller bostadsbolag meddelat att de ska komma och utföra arbete?
  • Vilken tid på dygnet knackar personen på? VIBOs och Vilhelmina kommuns personal jobbar dagtid såvida det inte rör sig om jouruppdrag.
  • Du har alltid rätt att be om legitimation innan du bestämmer dig för om du vill släppa in personen i hemmet.
  • Om en liknande händelse inträffar kontakta polisen via 114 14, eller vid pågående händelse 112.
  • Har du någon form av stöd och hjälp via kommunen, eller är hyresgäst hos ett bostadsbolag, kontakta även dessa så att de får kännedom om händelsen.

http://www.vilhelmina.se/Hem/S0552373C-0552375A
Fri 19. Jan 18 16:19